Nu har räknesnurran gått varm i snart 4 veckor och äntligen har den spottat ut resultaten från Julrundan!

Först och främst vill vi tacka alla som gått rundorna, alla 22st som var med och tävlade samt såklart alla som generöst lämnat frivillig entré till byalaget!

Sååå, till priserna! 

Delat förstapris går till Christian och Lucas Lindquist som prickade in 10 av 10 möjliga rätt, och därmed kammade hem ett presentkort om 200kr på Kakfén!

På andra plats, med 9 av 10 rätt har vi Bengt Jönsson som vinner ett presentkort om 150 kr på Kårgårn!

På tredjeplats, med 8 av 10 rätt har vi också två tävlanden, Sandra Arvidsson och Adam Olsson. Lotten fick avgöra, och där drog Sandra det längsta strået och vinner ett presentkort om 100kr på Dahlia. Adam går dock inte lottlös utan vinner en röd och fin Stocksbo-toppluva!

På fjärdeplats fanns 7 tävlande som alla hade 7 av 10 rätt, så även här fick lotten avgöra vilka som kammade hem de två priser som återstod. De mest tursamma av 7-rätt-skaran var Stefan Bergegård som vinner en byalags-tygkasse samt Sara Höglund som knep en sportmössa!

STORT GRATTIS TILL ER ALLA!!!

 

Priserna kommer dyka upp i era postlådor under veckan. Likaså så kommer tröstpriser dyka upp i postlådorna hos alla er som tävlade, men inte vann!

 

Frågor och rätta svar

Nedan följer en redovisning av alla frågor och rätt svar!

Fråga 1: White Christmas – Bing Crosby

Det är inte alltid som den svenska julen är så snöfylld som på ett klassiskt julkort. Sverige är ett långt land där mildväder och vinterkyla ofta böljar fram och tillbaka vid jultiden innan vintern ännu hunnit stabilisera sig. Vilket år var det senast en riktigt vit jul i hela Sverige?

1. 2010 <- RÄTT SVAR!

X. 1998

2. 2004

Fråga 2: Joy to the world – Nat King Cole 

Den älskade julsången ”Joy to the world” får en ju osökt att tänka på något helt annat som skänkt många människor glädje – Joysticken såklart!

Till vilken spelkonsol hörde denna skönhet?

1. Amiga

X. Atari

2. Commodore 64  <- RÄTT SVAR!

Fråga 3: Soulful Christmas – James Brown

Som bakgrund till den här frågan har vi låten Soulful Christmas med James Brown. En annan person med motsvarande efternamn är Tant Brun. Du känner säkert hennes kompanjoner Tant Grön, Tant Gredelin och Farbror Blå. Men vad heter hunden i berättelsen?

1 – Petter

X – Prick <- RÄTT SVAR!

2 – Polly

Fråga 4: Jul, jul strålande jul – Ital Skurk

Om du lyssnar till ”Jul, jul strålande jul” med bandet Ital Skurk kommer du upptäcka att det är en reggae-version av denna en av de mest populära svenska julvisorna. I vilket land har musikstilen Reggae sitt ursprung?

1 – Haiti

X – Dominikanska republiken

2 – Jamaica <- RÄTT SVAR!

 

Fråga 5: Ett barn är fött i denna dag – Lena Willemark

Till den här frågan kan du lyssna på Lena Willemarks tolkning av ”Ett barn är fött i denna dag”. Nyfiken är man ju på hur många i Sverige som fyller år på självaste julafton? Hur många personer fyllde år på julafton 2019?

1. 17 779 <- RÄTT SVAR!

X. 18 293

2. 13 956

 

Fråga 6: Ritsch Ratsch – Lars Vegas Trio

”Ritsch ratsch” heter jullåten som inspirerat till nästa fråga. Ritsch ratsch är också ljudet av att riva sönder något. Det är ord som härmar ljud. Andra exempel är Bom! Bang! Eller Pling! Vad kallas ljudhärmande ord på fikonspråk?

1. Hyperneurokustiska

X. Audionyma

2. Onomatopoetiska <- RÄTT SVAR!

Fråga 7: My favorite things – John Legend

”My favorite things” är en mycket känd låt från musikalen Sound of music som också blivit populär som jullåt. En ständig favorit i juletid är ju julklapparna. Vilken är årets julklapp 2020?

1. Stormköket <- RÄTT SVAR!

X. Fällkniven

2. Sittunderlaget

Fråga 8: Go tell it on the mountain – Smokey Robinson & The Miracles

Smokey Robinson har gjort en egen tolkning av klassikern ”Go tell it on the mountain”. Om man skulle vilja gå upp på världens högsta berg och utropa att Jesus eller något annat lika viktigt barn är fött, hur många meter över havet skulle man behöva klättra?

1. 8 999

X. 8 849 <- RÄTT SVAR!

2. 9 201

Fråga 9: Mera Glögg – Galenskaparna & After Shave

Galenskaparna & After Shave sjunger ”Mera Glögg”! Hur många liter glögg dricker svenskarna totalt per år?

1. Cirka 3 miljoner liter

X. Cirka 4 miljoner liter

2. Cirka 5 miljoner liter <- RÄTT SVAR!

Fråga 10: ”Achtung X-mas” med Tyskarna från Lund.

Till vår sista fråga kan du lyssna till låten ”Achtung X-mas” med Tyskarna från Lund. Och tyskarna funderar man ju på då, vad har de på sitt julbord? Ett givet bakverk som man kan hitta där är en form av fruktkaka som har ett speciellt namn. Vad kallas den?

1. Stollen <- RÄTT SVAR!

X. Lebkuchen

2. Obstknödel