Pehr Wassberg (1892-1974)

Pehr Wassberg föddes i torpet Smedjebacken i Föne, Färila i januari 1892. Han började jobba som dräng och detta kom också att bli hans yrke ända fram till 1950-talet. Hans arbetslust var omvittnad med det bästa han visste var när han fick snickra och måla.

Omkring 1950 flyttade han till sin bror i Stocksbo och han fortsatte nu att arbeta som dagkarl vid olika jordbruk. Sedan brodern flyttat fick Pehr överta den lilla backstugan bakom skolan i byn. Det är nu som hans skaparkraft kan blomma ut på riktigt. En fantastisk kåkstad växer upp på tomten. Se bilden nedan.

Pehrs material till husen bestod av bräder som grannarna ratat eller av sockerlådor som han fått. Pannåerna i hans tavlor är oftare gjorda av margarinkartonger än av masonit eller plywood. När lackfärgen tog slut använde han bärmos, snus och lera.

Pehr Wassberg uppmärksammades år 1992 vid en stor utställning på Kulturhuset i Stockholm ”Folkkonst – All tradition är förändring”. Utställningen fördes sedan vidare till bland annat Museum of International Folk Art i Santa Fe i New Mexico i USA.

Från sommaren 2001 kunde man under några år beskåda hans konstnärskap på en utställning i Stocksbo skola. Utställningen har de senaste åren åter igen visats i samband med friluftsgudstjänst i Ranvall i juli. Vid intresse, kontakta Staffan Olsson på staffan.olsson@stocksbo.se.